Case

Website ontwikkeling voor Yako Africa

Yako Africa organiseert reizen in Oeganda. Van slaapplekken en activiteiten tot een gids en een chauffeur – ze regelen alles. Zodat mensen zonder zorgen kunnen genieten van al het moois in het land.

Verder lezenVerder lezen

De vraag

Yako Africa is in 2017 begonnen met een zelfgemaakt logo en een eenvoudige website. Dat werkte een hele tijd prima, maar langzaam zijn ze uit hun jasje gegroeid. Yako Africa was toe aan een volgende stap. Ze wilden professionaliseren, wat ze nu al doen nog beter doen, en over een tijdje misschien wel uitbreiden naar andere landen in Oost-Afrika. Bij deze ambitie hoort een strakke site – een die klaar is voor de toekomst.

Het resultaat

In een periode van vier maanden hebben we Yako Africa een totale make-over gegeven. Van een tone of voice en merkverhaal tot nieuwe visuele identiteit en uiteindelijk een website. Ik zeg ‘we’, want ik heb het niet alleen gedaan. Op basis van Yako Africa’s vraag heb ik een team opgetrommeld met een paar van mijn favoriete zelfstandige professionals:

Jurriën Oonk Marketing

Rogier Olijslager Design
Bram Schweckhorst Copy

Nick ten Have ICT

De oplossing

WerkwijzeWerkwijze

Proces

Hoe komt zo’n site tot stand?

Hoe simpel een site er ook uitziet – er gebeurt een boel voordat het er is. Er moet bijvoorbeeld een marketingstrategie komen, het verhaal en de branding moeten duidelijk zijn, er is een uitgewerkt design nodig. En uiteindelijk moet het allemaal gebouwd worden.

Het begint met een sterk team

Vaak komt een project binnen via Rogier (mijn go to designer) of mij. We zoeken de juiste mensen bij de klus zodat we met een sterk team aan de slag kunnen. En dan trekken we samen de kar.

Een goede basis in de vorm van een marketingplan

Yako Africa wilde niet even gauw een nieuwe site neerzetten. Het moest grondig gebeuren. Ze wilden een marketingplan. Doelgroepen in kaart brengen. Concurrenten analyseren. Online doelen opstellen. Dit heeft Jurriën samen met ze opgepakt.

Het verhaal moet duidelijk zijn

De inhoud van je site bepaalt voor een groot deel hoe het eruit komt te zien. Daarom startten we zo vroeg mogelijk met het creëren van content. Toen het marketingplan lag, is copywriter Bram met Yako Africa aan de slag gegaan om hun verhaal op papier te zetten. Van een missie, visie en kernwaarden tot een tone of voice, merkverhaal en tagline – ze staan allemaal als een huis.

Copy, design en development gaan hand in hand

Terwijl Bram sleutelde aan Yako Africa’s verhaal, is Rogier gestart met het ontwikkelen van een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Van daaruit zijn ze samen gaan wireframen en is Rogier gaan designen. Omdat de visuele identiteit en het verhaal stevig stonden, was het ontwerpen van de site een invuloefening – alle elementen en pagina’s kwamen voort uit een logische basis. Tijdens het wireframen check ik, als developer, geregeld in om de technische haalbaarheid te beoordelen. Kan wat Rogier bedenkt wel gemaakt worden? Of kunnen we het beter anders doen?

Bouwen maar

Toen Yako Africa een go gaf op het webdesign, heeft Rogier me meegenomen door het ontwerp. Hij vertelde hoe hij dingen bedoeld had en waar belangrijke nuances lagen. Van daaruit ben ik gaan bouwen.

Bouwen begint vaak met het overnemen van de styleguide: lettertypen, kleuren, knoppen, vormen. Vervolgens ga ik aan de slag met de homepage. Daarna breng ik het geheel stap voor stap tot leven. Voor Yako Africa heb ik met Craft CMS gewerkt aan de achterkant, en met Twig, TailwindCSS en AlpineJS aan de voorkant.

Na livegang, nam Marketeer Jurriën het stokje weer over. Hij is samen met Yako Africa aan de slag gegaan om het marketingplan in praktijk te brengen – met een gloednieuwe website onder de arm.

Als je net als Yako Africa een nieuwe site neer wilt zetten en hulp zoekt, laat het dan even weten. Ik denk graag met je mee over de beste route.