Case
Trackbird is een urenregistratie app voor in de menubalk van je Mac. De app is gekoppeld aan boekhoudtool Moneybird. Zo belanden de uren die je schrijft vanuit je menubalk precies waar ze horen: in je boekhouding.
Het verhaal achter Trackbird
Al sinds ik voor mezelf ben begonnen, loop ik met de droom om een eigen product te bouwen. Ik wist alleen nog niet hoe, of wat. Tot ik tijdens mijn dagelijkse inspiratie rondje een post van een developer tegenkwam. Hij liet zien dat je relatief eenvoudig – met dezelfde technieken die je ook gebruikt om een website te bouwen – een app voor in de menubalk van je Macbook kunt maken. Dat moest ik proberen…
Toen ik klaar was met mijn experiment trok ik mijn goede vriend en mede-developer Sjoerd Stottelaar aan zijn jasje. Ik vertelde hem wat ik net geleerd had en liet hem ook meteen het super simpele menu appje zien die ik gemaakt had. Sjoerd was enthousiast en zei: ‘We vergeten allebei weleens onze uren te boeken aan het eind van de week, toch? Wat nou als we een app maken waarmee je vanuit je menubalk je uren direct in je boekhouding kunt schieten?’
Ik gniffelde. Trackbird was geboren. Tijd om aan de slag te gaan.
Eerst valideren
Trackbird is een product dat voor onszelf, als freelancers, een grote frustratie wegneemt. Dat was stiekem al genoeg reden om het te bouwen. Toch vonden we het interessant om te horen of andere freelancers om ons heen ook potentie zagen in het idee, of het hen ook zou helpen.
Om dat te achterhalen, moesten we natuurlijk iets laten zien. Sjoerd begon met een eenvoudig logo en een ontwerpje voor hoe Trackbird eruit zou kunnen zien. Ik schreef een LinkedIn post en bouwde een landingspagina waar mensen hun e-mailadres achter konden laten als ze Trackbird zouden willen uitproberen.
Ik ben geen actieve contentmaker op LinkedIn en heb een bescheiden aantal volgers. Toch ging onze post hard:
👀 22.549 weergaven
💬 64 comments
✅ 80 aanmeldingen
LinkedIn post & landingspagina
Snel naar een testversie
De LinkedIn validatie liet zien dat er meer dan genoeg interesse was. Dus we bouwden zo snel mogelijk een testbare versie, zodat we konden ontdekken of ons idee ook echt zou werken.
Toewerken naar de release
Voordat we Trackbird konden releasen, moesten er nog een paar dingen gebeuren. Pricing bijvoorbeeld. Sjoerd, Rogier en ik wilden de pricing van het product niet geheel op gevoel baseren. We hadden natuurlijk wel een mening over wat we het waard vonden, maar als niemand dat uiteindelijk wil betalen, is er ook geen verantwoorde basis om op door te ontwikkelen. Daarom hebben we een simpele vragenlijst uitgestuurd naar onze mailinglijst. Hamvraag: wat ben je bereid te betalen voor een tool als Trackbird? Ondertussen verwerkten Sjoerd en ik Rogier’s nieuwe design en schreven we Trackbird om naar een ander framework - om de uiteindelijke installatiegrootte van de app terug te brengen.
En, lanceren maar
Na een paar weken waren we klaar voor de release. Tijd om ons kindje onder de mensen te brengen. We plaatsten een post op LinkedIn en mailden de mensen in onze mailinglijst. Op de eerste dag hadden we al vijf betalende gebruikers.
Wat Trackbird zo bijzonder maakt:
Hoe nu verder?
We willen Trackbird verder onder de aandacht brengen door middel van advertenties. Daarnaast willen we ons op een informatieve manier onder de doelgroep begeven. Hiermee hopen we zoveel mogelijk Moneybird gebruikers met een Mac te kunnen helpen bij het beter up-to-date houden van hun urenadministratie.
Als alles goed gaat, ontwikkelen we misschien nog wel een Windows versie en gaan we meer boekhoudtools ondersteunen dan alleen Moneybird…
Ben je geïnspireerd geraakt door deze desktop/menubar app? Laat het dan even weten. Ik denk graag met je mee over hoe je deze voor jouw bedrijf kunt inzetten.